top of page
IMG_2621.jpeg

Το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή του Έβρου είναι πολυποίκιλο και παρουσιάζει διαφορετικές ταυτότητες και εκφάνσεις. Ο τόπος χαρακτηρίζεται από τα παρυδάτια οικοσυστήματα του Έβρου και του Άρδα, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου και το Απολιθωμένο δάσος Φυλακτού - Λευκίμμης - Λαγυνών.


Στο ανατολικό, πεδινό τμήμα του Δήμου κυριαρχεί ο Έβρος. Ο μεγαλύτερος σε μήκος από τους ποταμούς που ρέουν εξ ολοκλήρου στη Βαλκάνια διαμορφώνει ένα τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας. Τα φυσικά γεωλογικά μνημεία του Έβρου μπορούν να θεωρηθούν ως μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω σπανιότητας, αρχαιότητας και έκτασης.


Το δάσος καλύπτει όλο το παρέβριο τμήμα του νομού, αλλά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου. Μελετητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν συντάξει μελέτες με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Έβρου.

Έβρος & Φύση

DSC01960.jpg

Έβρος & Πολιτισμός

Τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής, όπως το Μουσείο Μετάξης που ανήκει στο θεματικό δίκτυο Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Μουσείο Τέχνης του Μεταξιού της οικογένειας Τσακίρη και το Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο (Αρχοντικό Μπρίκα), συνθέτουν εν συντομία το πολιτιστικό απόθεμα του Σουφλίου. Η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής συνεπικουρείται από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της δημοτικών αρχών του τόπου.


Οι παραγωγικές δραστηριότητες της μεταξουργίας, της μελισσοκομίας και της αμπελουργίας συνθέτουν την ταυτότητα του σύγχρονου Σουφλίου. Στο πλαίσιο της συγκρότησης μιας νέας τουριστικής ταυτότητας, ο Δήμος Σουφλίου κατέκτησε μια μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως το «Καλύτερο Χωριό Τουρισμού» το Δεκέμβριο του 2021.

bottom of page